друкувати


В Україні зареєстрували петицію щодо компенсації збитків від втрат врожаю

3 листопада 2020, 15:00

Українська зернова асоціація закликає українців підтримати петицію на сайті президента України про необхідність розробки механізму і компенсації збитків українським агровиробникам, які втратили врожай через несприятливі погодні умови. Про це повідомляє прес-служба УЗА.

Цьогоріч склалася складна ситуація на зерновому ринку, оскільки чимало аграріїв зазнали збитків через втрату врожаю, і таким чином не можуть виконати укладені ними раніше форвардні контракти на поставку зерна або олійних культур. Масове невиконання форвардних контрактів виробниками перед покупцями призведе до зменшення вже в наступному році фінансування галузі, що сьогодні оцінюється на рівні $11-12 млрд. За оцінками УЗА, українські аграрії через це недоотримають до $400 млн.

Створення ефективного механізму компенсації втрат врожаю українськими аграріями через несприятливі кліматичні і погодні умови дозволить уникнути значних негативних наслідків по всьому ланцюгу поставок на ринку, допоможе їм виконати зобов’язання за контрактами, а також збереже за Україною репутацію надійного постачальника зерна в світі.

На думку УЗА, держава повинна виконати свою соціальну функцію і підтримати таких аграріїв, які втратили урожай через несприятливі погодні умови. У перспективі ж потрібно ввести страхування врожаїв від погодних та кліматичних катаклізмів. Це дасть змогу уникнути таких ситуацій у майбутньому.

Нагадаємо, уряд ухвалив план заходів для реалізації стратегії зрошення: фермери просять страхування та компенсацію з резервного фонду.