друкувати


У Мінекономіки озвучили напрямки розвитку сільських територій

2 листопада 2020, 10:30

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький взяв участь у конференції «Сільське господарство – ключовий сектор для розвитку сільських територій в Україні» за організації проєкту «Українсько-Німецький агрополітичний діалог» в рамках виставки ІнтерАГРО. Про це повідомляє прес-служба уряду.

Участь у заході взяли аграрний аташе Посольства Федеративної Республіки Німеччина Франк Мюллер, керівник проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» Фолькер Зассе, представники Мінекономіки та облдержадміністрацій.

Метою заходу стало обговорення питання децентралізації державного управління, створення та розвитку об'єднаних територіальних громад, передачі громадам повноважень в управлінні податковими надходженнями та державними землями с/г призначення, а також перспективи сільського розвитку на рівні ОТГ.

«Відтепер в Україні близько 1,5 тисячі об’єднаних територіальних громад матимуть безпосередній вплив на розвиток сільських територій. Місцеві бюджети в основному наповнюються за рахунок платежів, пов’язаних із землекористуванням або з діяльністю аграрних підприємств. Тому необхідно побудувати таку мережу взаємодії, де кожна громада мала би спроможність підтримати майбутніх фермерів та представників мікробізнесу, які створюють робочі місця. Важливим кроком у цьому процесі є формування мережі аграрних дорадників в рамках ОТГ та аграрних компаній», — зазначив заступник Міністра Тарас Висоцький.

Він також подякував міжнародним партнерам за сприяння розвитку сільських територій. Зокрема, для України важливим є досвід Німеччини в цьому контексті. Так, представниками Федерального міністерства продовольства і сільського господарства (BMEL) Німеччини було презентовано інтегрований підхід, який визначає розвиток сільських територій та виходить за межі лише аграрної політики.

Крім того, учасники обговорили внесок Міністерства сільського господарства в забезпечення рівних умов життя на всій території Німеччині, земельний ресурс України як інструмент для оцінки розвитку сільських територій в Україні, потенціал об’єднаних територіальних громад у розвитку сільських територій в Україні.

Нагадаємо, МЕРТ планує скоротити бюджети основних програм держпідтримки аграріїв за 2020 рік.