друкувати


Малі фермери найбільше постраждали від земельного мораторію, – експерт

31 жовтня 2020, 07:30

Підтримка невеликих фермерів та одноосібників буде основним запобіжником проти надмірного монополізму та кращого функціонування майбутнього ринку землі. Про це заявив професор Київської школи економіки Олег Нів’євський в онлайн інтерв’ю «Агробізнес Сьогодні». 

Він зауважив, що з 1999 року в Україні основна підтримка в аграрному секторі економіки надавалася в основному великим та середнім господарствам. А невеликі господарства, фермери та одноосібники навпаки залишися поза увагою підтримки держави.

«Ось аргументи на користь такого твердження – сприятливі для великого бізнесу значні податкові пільги; заборона на купівлю-продаж сільськогосподарської землі з 2001 року; спрямовані на великі господарства державні субсидії; недофінансування інфраструктурних проектів на селі, інвестицій в сферу аграрний знань та інновацій», – стверджує Олег Нів’євський.

За його словами, якщо деталізувати, то ситуація – наступна:

1.    Щодо значних податкових пільг для великого агробізнесу. Фіксований сільгоспподаток та спеціальний режим ПДВ – податкова пільга для виробників. Але обидві пільгові режими надають непропорційно більшу підтримку великим агрокомпаніям в Україні.

2.    Заборона на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Головний наслідок цього мораторію – нерозвинений сектор фінансування аграрного сектору під заставу землі. І це при тому, що невеликі фермери працюють переважно на власній землі, проте не можуть використовувати її для залучення фінансування для розвитку.

3.    Державні субсидії, що спрямовані більше на великі агрокомпанії в Україні. Аналіз коштів, що виділяються державою на підтримку сектору свідчить, що головними реципієнтами є саме великі агрокомпанії.

4.    Велике недофінансування оновлення та розвитку соціальної інфраструктури на селі, інвестицій в сферу аграрний знань та інновацій. Формування сучасного рівня соціальних послуг в селах, включно з дорогами, медичними послугами, чистою воду та школами; інвестування в аграрні дослідження та дорадництво є основою підтримки дрібних сільгоспвиробників.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський відзначив величезний опір земельній реформі та запуску ринку землі з боку окремих політиків і бізнесів.