друкувати


Український експорт збільшив частку агропродукції під час коронакризи, – НБУ

30 жовтня 2020, 15:00

Український експорт у 2020 році продемонстрував достатню стійкість до кризових явищ, на відміну від попередніх криз, зокрема через збільшення частки продовольчих товарів у своїй структурі. Про це ідеться у щоквартальному Інфляційному звіті НБУ за жовтень 2020 року. 

ІНа відміну від попередніх криз, український експорт у 2020 році продемонстрував достатню стійкість до кризових явищ. Це стало наслідком низки зовнішніх та внутрішніх факторів. Зокрема, в структурі експорту в останні роки збільшилася частка продовольчих товарів, попит на які є стійким навіть під час кризи», – ідеться у повідомленні.

Повідомляється, що важливу роль відіграло також зміцнення торговельних відносин з Китаєм на тлі його торговельного протистояння з США.

Минулого року КНР уперше в історії стала другим найбільшим після ЄС торговельним партнером України і залишалася ним у 2020 році. Крім того, китайська економіка достатньо швидко повернулася до зростання після початку коронакризи. Українські експортери оперативно відреагували на це, переорієнтувавши частину поставок на китайський ринок та компенсувавши таким чином звуження попиту на інших ринках», – додали у НБУ.

Також у звіті ідеться, що попри поліпшення стійкості українського експорту, його конкурентоспроможність необхідно підвищувати, зокрема шляхом збільшення частки високотехнологічної продукції.

Нагадаємо, що зовнішньоторговельний оборот продовольчими товарами й сільгосппродукцією в січні-серпні 2020 року становив $17,7 млрд., що на 2% більше, ніж за аналогічний період минулого року.