друкувати


Україна імплементувала 50% положень Угоди про Асоціацію з ЄС у галузі захисту прав споживачів, – аналіз

29 жовтня 2020, 12:37

За результатами Моніторингового звіту «Україна та Угода про асоціацію. Моніторинг виконання за 2014-2019 роки», Україна імплементувала 50% положень Угоди про асоціацію з ЄС у галузі захисту прав споживачів. Про це повідомляє сайт Українського центру європейської політики.

«Виконано близько половини зобов’язань. Варто зазначити, що низка норм українського законодавства щодо захисту прав споживачів частково враховувала положення відповідних правових актів ЄС ще до підписання Угоди про асоціацію, і вимагала доробки, а не розробки з нуля. Проте, у багатьох випадках така часткова відповідність сприймалася державними органами як повна, і не була врахована при здійсненні діяльності з імплементації УА, зокрема, за підготовки змін до ЗУ «Про захист прав споживачів» та інших актів із захисту прав споживачів», – йдеться у звіті.

За деякими напрямами захисту прав споживачів (зокрема, туризм) адаптацію законодавства ще фактично не розпочато, тоді як ЗУ «Про туризм» є застарілим та потребує негайного оновлення.

Переважна більшість зобов’язань, викладених в Урядовому плані заходів з імплементації УА, сформульовано як такі, що потребують створення, а не удосконалення, що зміщує акценти при оцінці їх виконання. Також, частину зобов’язань сформульовано як завдання, що звужує їх зміст.Є група зобов’язань в яких спостерігається критична невідповідність. На нашу думку, зрушення для даної сфери можуть наступити завдяки прийняттю Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів та затвердженню  КМУ Плану заходів з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року», – зазначили аналітики.

Нагадаємо, що в агросекторі – найнижчі темпи імплементації положень Угоди про Асоціацію з ЄС.