друкувати


Уряд дав старт залученню інвестицій у сферу зрошення та дренажу

28 жовтня 2020, 07:30

Уряд на своєму засіданні розглянув та затвердив План заходів із реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року. Про це повідомляє сайт НААН

Повідомляється, що, за словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, план заходів було попередньо розглянуто та погоджено Координаційною радою з питань відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем.

«Затвердження Плану заходів з реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року – амбітне завдання, яка дозволить виправити радянські помилки і здійснити ревіталізацію тих земель, що вже давно не потребують осушення. Це перемога, яка відкриває дорогу інвестиціям у сферу меліорації та закладає інституціональну основу в сталому управлінні системами зрошення та дренажу», – зазначив Роман Абрамовський.

Основними елементами впровадження Плану заходів з реалізації Стратегії зрошення та дренажу на період до 2030 року є прийняття законодавчих змін, якими буде передбачено:

– організацію об’єднань водокористувачів, яким можна буде передати управління гідротехнічною інфраструктурою;

– створення національного оператора зрошувальних систем як суб’єкта господарювання – для ефективного управління інфраструктурою і залучення кредитних та інших коштів;

– модернізацію наявних систем та будівництво нових;

–       ренатуралізацію земель, які наразі через зміни клімату потребують відновлення і, можливо, будуть повернуті до певного екологічно доброго потенціалу.

Нагадаємо, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Європейський банк реконструкції та розвитку визначають напрями співпраці у питаннях реформування системи управління водними ресурсами в Україні.