друкувати


Перенесення строків виконання форвардних контрактів може допомогти українським фермерам вирішити питання з контрагентами у цьому сезоні

29 жовтня 2020, 07:33

Перенесення строків виконання форвардних контрактів може допомогти українським фермерам вирішити питання з контрагентами у цьому сезоні. Так прокоментував ситуацію з форвардами у 2020 році директор агрофірми «Ольгопіль» Павло Каленич.

Зауважимо, що небажання фермерів закривати контракти за ціною, нижчою від ринкової, можна зрозуміти. Тим більше, що дефіцит коштів був майже в усіх і цього, і минулого року — втрати від посухи, заморозків, буревіїв, несприятлива цінова кон'юнктура 2019 року та інші фактори виснажили запаси аграріїв. Уже зараз трейдери сигналізують про те, що із виконанням контрактів є проблеми — хтось із контрагентів просто посилається на посуху і відмовляється надати зерно, а хтось приходить торгуватись або просить переглянути строки постачання.

Якби я потрапив в таку ситуацію, як сьогодні мої колеги, то пробував би домовлятися. Якщо не вдалося б домовитися, виконував би все одно. Тому що, якщо я уклав контракт, то повинен його виконати. Тому прагну до того, щоб кредитна історія і договірні зобов'язання були чистими», — говорить Павло Каленич.

До аграріїв, які просять переглянути строки, більш лояльне ставлення — трейдер може зважити на реально скрутне становище господарства і перенести строки виконання контракту на наступний рік із відповідною знижкою, або підвищити ціну закупки на кілька доларів. А от до «відмовників», які не надають підтвердження того, що виконання контракту реально неможливе, буде зовсім інший алгоритм дій.

У разі невиконання контракту трейдер зобов’язаний подати до суду на свого контрагента, щоб повернути передоплату за контрактом, стягнути суму завданих збитків та штрафи, передбачені договором. 

Іноді фермер розуміє, що гарантовано програє у суді та матиме більші збитки, сплачуючи судові витрати і штрафи за контрактом, тому погоджується вирішити суперечку у досудовому порядку — повертає отриману передоплату та виплачує трейдеру так званий вошаут — різницю між взаємними вимогами сторін, яка б звела до нуля зобов’язання за форвардом.

Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі: Невиконання форвардних контрактів – вирок фермерам чи шлях до діалогу з трейдерами?