друкувати


ЕВА закликала аграріїв дотримуватися зобов’язань за форвардними контрактами

26 жовтня 2020, 07:32

У Європейській Бізнес-Асоціації розкритикували заяви деяких аграрних асоціацій щодо неможливості виконання форвардних контрактів на постачання агропродукції. Та закликали учасників ринку не вдаватися до спекуляцій навколо цього питання та не допустити зриву договірних відносин на ринку. Про це повідомляє сайт організації. 

«Хоча цьогорічні погодні умови й мали негативний вплив на врожай низки олійних та зернових культур у деяких регіонах України, проте, незважаючи на це, на сьогодні ми маємо третій рекордний врожай кукурудзи та четвертий рекордний врожай соняшнику за часи незалежності. Відповідно, немає жодних передумов до масового невиконання контрактів на аграрному ринку. Нагнітання ситуації навколо врожаю в публічній площині використовується як механізм для невиконання форвардних контрактів», – йдеться у зверненні, опублікованому на сайті асоціації.

Справжня причина такої поведінки, переконані в ЕВА, збільшення цін на зернові та олійні на міжнародних ринках. Експерти асоціації переконані, що така риторика може призвести до руйнування ринку форвардних закупівель, масового зриву контрактів не лише з трейдерами, а й з мукомелами та виробниками рослинних олій, що призведе до цінового та правового хаосу на ринку та проблем із виробництвом цілої низки харчових продуктів.

Україна є надійним і стабільним постачальником продовольства на світові ринки. На тлі пандемії та стагнації світових економік українські продукти надзвичайно затребувані. І свою надійність як партнера ми маємо проявити у виконанні взятих на себе контрактних зобов’язань. Бізнес укотре акцентує, що Україна має великий потенціал аграрної галузі та є світовим лідером у виробництві та експорті зерна та олії. Відповідно, стабільність та прогнозованість експорту зернових та олійних мають бути пріоритетом для нашої держави», – зазначила виконавчий директор Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації Ірина Душник.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що через нестачу врожаю аграрії не зможуть виконати своїх зобов'язань за форвардними контрактами.