друкувати


Виробників енергії з біопалива пропонують звільнити від податку за викиди CO2

25 жовтня 2020, 10:00

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження спільно з Міністерством енергетики та Біоенергетичною асоціацією (UABIO) розробили законопроєкт, який передбачає звільнення підприємств, що виробляють енергію з біопалива, від сплати податку за викиди CO2. Про це йшлося на онлайн-нараді представників Держенергоефективності, Міненерго, Мінфіну, Державної податкової служби та UABIO, повідомляє прес-служба Держенергоефективності.

«Спільно з Міненерго розробили цілу низку законопроєктів, щоб створити сприятливі умови для використання місцевих видів палива. Один із них — звільнення біопалива від податку на викиди CO2», — зауважив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

Він окреслив важливість законопроєкту для зменшення імпорту газу та активізації вітчизняної біоенергетики та зазначив, що цей документ – ще один крок для розвитку української біоенергетики.

Зважаючи на значний потенціал біоенергетики, ми маємо всі ресурси, щоби зменшити імпорт блакитного палива. Адже кожна гігакалорія теплової енергії, вироблена з вітчизняного біопалива, залишається в економіці країни», — наголосив Шафаренко.

За словами голови правління UABIO Георгія Гелетухи, сьогодні підприємства, які генерують енергію та спалюють біопаливо, є платниками податку за викиди CO2, що не відповідає світовій практиці, оскільки біопаливо вважається CO2-нейтральним, адже під час його спалювання утворюється стільки двоокису вуглецю, скільки було поглинуто рослинами під час росту.

Очікується, що прийняття розробленого законопроєкту сприятиме збільшенню потужностей, що виробляють енергію з біопалива; зниженню цін на енергію з біомаси; залученню іноземних та вітчизняних інвестицій у сферу виробництва енергії з відновлюваних джерел; збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів, створенню додаткових робочих місць; приведенню законодавства до загальноприйнятих світових практик, виконанню міжнародних зобов’язань, цілей щодо забезпечення сталого розвитку.

За сприятливого інвестиційного клімату та усунення перешкод нормативно-правового забезпечення діяльності, на виробництво теплової енергії з біопалива можна перевести значну частину підприємств ТКЕ (теплокомуненерго. – Ред.)», — наголосив Шафаренко.

Представники Міністерства фінансів та Державної податкової служби зазначили, що у цілому підтримують законопроєкт щодо звільнення біопалива від податку за викиди CO2. Водночас у ДПС вважають, що для коректного адміністрування зазначеної норми необхідно створити реєстр установок, що працюють на біопаливі. Ведення такого реєстру запропоновано здійснювати Держенергоефективності.

Нагадаємо, у Міненерго розробили пакет законопроєктів для розвитку біоенергетики.