друкувати


У Мінекономіки пропонують звільнити від акцизу натуральні вина

25 жовтня 2020, 09:20

Акцизний податок є одним із законодавчих обмежень, що ускладнюють ведення бізнесу малим виробникам виноробної продукції, вважають у Мінекономіки. Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону, опублікованому на сайті відомства. 

«Використання марки акцизного податку на вітчизняні столові вина, вартість якої у 19 разів перевищує вартість самого податку, щонайменше викликає подив», — йдеться у записці.

Зазначається, що у країнах ЄС натуральні виноградні вина належать до групи харчових продуктів, а не алкогольних напоїв, а відповідно, не мають маркування акцизного податку. Йдеться про вина, міцність яких менша за 15% об'ємних одиниць етилового спирту за умови, що спирт має повністю ферментне походження.

Окрім акцизів йдеться про зняття обмежень щодо використання у виробництві придбаної сировини, дозвіл розливу продукції міцністю до 8,5% у металеві банки та спрощення системи звітності для малих виробництв.

Також пропонується зняти обмеження щодо надання державної підтримки малим виробництвам виноробної продукції як суб’єктам малого й середнього підприємництва. 

Нагадаємо, Україна з 2021 року введе нульове мито на ввезення вина з ЄС.