друкувати


Волинські громади отримають у власність 65 тис. га сільськогосподарських земель

23 жовтня 2020, 08:00

54 територіальні громади, які були утворені у Волинській області, після 25 жовтня отримають у комунальну власність 65 тис. га сільськогосподарських земель. Про це розповів голова Держгеокадастру Роман Лещенко під час круглого столу за участю президента України Володимира Зеленського та представників громад Волинської області.

«Громади отримають масиви із вже визначеними чіткими  межами земельних ділянок та цільовим призначенням.  У Волинській області йдеться про  орієнтовно 65 тисяч гектарів. Ми передамо все, без виключень. Бо зараз маємо ситуацію, коли такі ОТГ, як Вишнівська, Колківська, Любешівська, Любомльська, Прилісненська, Цуманська, Шацька, так і не отримали землі сільськогосподарського призначення. За дивним збігом це громади з цінними рекреаційними землями та бурштиновими покладами», – зазначив голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

Під час зустрічі президент України зауважив, що наразі вдасться передати громадам трохи більше двох мільйонів гектарів земель, адже ще п’ять мільйонів були вкрадені з державної власності в попередні роки, поки діяв мораторій на продаж землі. Тому президент звернувся до представників ОТГ з проханням надавати правоохоронцям інформацію щодо відомих їм випадків незаконного виведення земель з держвласності.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Ми повинні всі ці землі відстоювати. Вони були державними – треба їх повертати й віддавати громадам. Громади повинні довіряти державі – ми зацікавлені, щоб такий ресурс, який може поповнювати місцевий бюджет, дійсно використовували. І ці гроші від оренди землі витрачати на школи, садочки, інфраструктуру та дороги», – сказав глава держави.

Нагадаємо, Зеленський озвучив дату й умову передачі 2 млн га землі громадам.