друкувати


Детінізація землі щорічно приноситиме до бюджету $1 млрд, — Роман Лещенко

21 жовтня 2020, 15:00

Детінізація використання державних земель через оренду може принести до бюджету мільярд доларів щороку. Про це заявив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко у матеріалі «Роман Лещенко – про передачу державних земель народу, інвентаризацію, корупцію, детінізацію, безоплатну приватизацію та реформу Держгеокадастру» на AgroPolit.com.

«Йдеться про плату за землю, податки та відбілення ринку зернових. Адже в основній масі вирощена на цих землях продукція продається в тіні. Такі яскраві приклади ми бачили на с/г землях Міністерства оборони. Наприклад, на танкових полігонах Миколаївської області вирощується кукурудза — і ніякі податки не сплачуються, все реалізовується в тіні, продається за готівку, потім через різні податкові скрутки проводять схеми з відшкодуванням ПДВ, а держава рахує збитки», — уточнив Роман Лещенко.

Він додав, що детінізація державних с/г земель дасть державі близько 30 млрд грн щорічно фінансового ресурсу, які можна направити на держпрограми підтримки АПК,  кредити під викуп землі аграріями, на компенсацію вартості сільськогосподарської техніки, реінвестувати в системи зрошення.

В такому разі автоматично відпадає питання про те, як виконати закон про 1% ВВП на держпідтримку АПК. Відповідь — під ногами. Будь ласка давайте створимо елементарний порядок в рамках земельної реформи, детінізуємо всі процеси і агросектор  отримає великий фонд фінансування на свої потреби. Детінізація земельна — це  шлях розвитку АПК та формування додаткової вартості. Земельна децентралізація та детінізація  — це стратегічний курс на 2021 рік в урядовій економічній політиці», — підсумував голова Держгеокадастру.

Нагадаємо, опубліковано деталі махінацій на 54 підприємствах в структурі Держгеокадастру.