друкувати


Через нестачу врожаю аграрії не зможуть виконати своїх зобов'язань за форвардними контрактами, — нардеп

21 жовтня 2020, 07:30

Внаслідок посухи більшість аграріїв не зібрала врожай в тих обсягах, в яких це було заплановано. Через нестачу врожаю, аграрії не зможуть виконати своїх зобов'язань щодо постачання сільськогосподарської продукції за укладеними заздалегідь форвардними контрактами. Про це на сторінці у Facebook написав очільник Депутатської аграрної ради, народний депутат Андрій Богданець.

Він заначив, що через несприятливі кліматичні умови, зокрема посухи, яка накрила південні регіони України, за січень-вересень 2020 р. відбулось зменшення виробництва сільськогосподарської продукції на 17,5% проти січня-вересня 2019 р.

«Деякі українські аграрії, не маючи інформації, щодо дій, які слід вчинити в такому випадку, не мали змоги документально оформити обставини непереборної сили (аномальна посуха), внаслідок яких відбулася загибель врожаю. Так, до незахищених українських аграріїв будуть застосовані санкції, визначені у договорах, якими передбачено постачання сільськогосподарської продукції», — зазначив Андрій Богданець.

Нардеп повідомив, що представники українського менеджменту транснацінальних корпорацій, що торгують українським зерном, вступили в монопольну змову, метою якої є тиск на українських аграріїв. Разом посуха і монопольний тиск на аграріїв завдадуть нищівного удару по аграрній галузі України.

Також Андрій Богданець звернувся до міністра розвитку економіки Ігоря Петрашка щодо створення наради для вирішення проблем, пов'язаних із посухою. 

Наразі порушена проблема постала дуже гостро, і ми, з боку Депутатської Аграрної Ради, проводимо переговори з Українською зерновою асоціацією, метою яких є врегулювання компромісної процедури списання зобов'язань за вищезгаданими договорами. Прошу Вас скликати нараду з метою знаходження компромісного вирішення проблемної ситуації, із залученням до дискусії аграрних асоціацій та представників ринку. Також прошу до участі в нараді залучити представників Торгово-промислової палати України для вироблення механізму прискореного отримання документального підтвердження форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили)», — написав Андрій Богданець.

Нагадаємо, 90% аграріїв в цьому сезоні не хочуть виконувати форвардні контракти.