друкувати


Уповноважений президента прокоментував демарш опозиції проти земельної реформи

26 жовтня 2020, 07:04

У межах парламенту є кілька груп політичного впливу, які з різних «причин» не зацікавлені у децентралізації і дерегуляції земельних відносин. Про це заявив голова Держгеокадастру, уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко в інтерв'ю  AgroPolit.com.

За його словами, відкритий Держгеокадастр, прозора система моніторингу і чесні аукціони позбавлять багатьох тіньовиків серйозної корупційної земельної ренти. 

«Корупційна рента в масштабах України полягає у тіньовому обробітку близько 10 млн га с/г землі. З цього обсягу землі фактично не сплачуються податки, або дуже мала їх частка. Вся отримана сільськогосподарська продукція з цих 10 мільйонів га землі йде на тіньовий ринок. Яскравий приклад – тіньовий ринок зерна, який тисне на загальний його обіг в країні. Це породжує податкові «скрутки», фіктивний зерновий експорт і відшкодування ПДВ, а держава отримує збитки на десятки мільярдів грн. Тому, безумовно, є частина суб’єктів, незацікавлених в прозорості земельних відносин в Україні та у наведенні в цій сфері законодавчого ладу. От вони і намагаються блокувати всі детінізаційні земельні законопроєкти через своїх лобістів та агентів впливу у парламенті», – заявив Роман Лещенко.

Земельна реформа в Україні

Детальніше про це читайте у матеріалі: Роман Лещенко – про передачу державних земель народу, інвентаризацію, корупцію, детінізацію, безоплатну приватизацію та реформу Держгеокадастру