друкувати


Інвентаризація Держгеокадастру виявила розкрадання 700 тис. га держземель через безоплатну приватизацію

23 жовтня 2020, 07:30

Голова Держгеокадастру, уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко розповів в інтерв'ю  AgroPolit.com про інвентаризацію Держгеокадастру та зловживання із використанням держземель.

Як прокоментував Лещенко, вже зараз можна побачити наслідки земельних процесів, які відбуваються у країні, та дослідити результати використання держземель.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Перший – з 2013 до 2020 року виявлено факт виведення з державної у приватну власність через механізм безоплатної приватизації 700 тис. га землі. Це територія однієї маленької європейської країни.

Другий – проведений технічний аудит виявив, що вся інформаційна земельна база України (земельний кадастр) перебуває на прострочених системах зберігання даних. Тобто ми фактично зберігаємо всі кадастрові дані про українську землю на серверах, які можуть впасти будь-якої миті, і ніхто за це не відповідатиме. Ці сервери вже не обслуговується постачальником, і гарантійних зобов’язань ні у кого немає. Причина цього – фіктивна схема, яку реалізувало попереднє керівництво Держгеокадастру. У грудні 2019 року виписали тендер під конкретного учасника для зберігання цих даних, і він недобросовісно поставив обладнання, яке не відповідає навіть заявленим технічним вимогам в підписаному договорі.

Третій – аудит показав, що перфоменс прем’єра Олексія Гончарука про те, що «За рік ми зробимо ортофотозйомку всій країни і піднімемо літаки в небо!» – виявився лише словами. Знову ж таки, все в цьому випадку відбулося банально і за накатаною схемою: тендер під конкретний літак 1982 року випуску, оформлений на компанію з виходами на посадових осіб «УкрДГП», які мають, за дивним збігом обставин, походження з Вінницької області.

(І взагалі Вінниця стала певним наративом для голови Держгеокадастру за останні 3 місяці).

Четвертий – це компанії-одноденки, які виграли тендери на проведення інвентаризації державної землі за заниженими цінами. Як з’ясувалося, вони не мають належного досвіду роботи, потрібного штату працівників, геодезичного обладнання. Вони навіть фізично не планували виїжджати в поля і робити інвентаризацію держземель. Натомість все знову звелося до банальної схеми, яка взаємодіє з Держземкадастром. Інвентаризатори займалися викраденням або купівлею (в тіньовий спосіб) даних ДЗК з відповідними контурами, накладали їх на публічну карту і отримували державні кошти за це. Просто вимивалися гроші. Саме це і стало частково причиною затримок із проведенням інвентаризації.

П’ятий – компанія «УкрДГП», яка відповідає за демаркацію та лімітацію кордону, здійснювала ці роботи неналежним чином. Мільйони гривень списувалися на бензин, паливо та автомобілі, які технічно несправні та не могли нікуди виїжджати. Делімітація та демаркація кордону в певних частинах і відрізках робилася фіктивно, без належного виїзду.

Шостий – нормативна грошова оцінка (НГО) проведена за програмою «Земельна реформа в 2018 році», закінчилася тим, що виділені на це 198 млн грн просто вимили через «Інститут землеустрою» Держгеокадастру. Жодного аналізу ґрунтів ніхто не проводив. Суто фейкова історія. Це вводить нас в шок, бо в 2018 році нам демонстративно розповідали, що НГО в усій Україні зробили, а по факту – тільки на папері.

Сьомий – за кілька тижнів до приходу Лещенка на посаду з ДП «Картографія» на підставні компанії вивели більше ніж 30 млн грн. НАБУ відкрило провадження, зараз з’ясовуються деталі цієї історії.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Роман Лещенко – про передачу державних земель народу, інвентаризацію, корупцію, детінізацію, безоплатну приватизацію та реформу Держгеокадастру