друкувати


Всеукраїнський Конгрес Фермерів передав 125 т зерна аграріям Одещини

19 жовтня 2020, 14:30

Фермери Кілійського району Одещини отримали перші 125 тонн зерна на посівну від Всеукраїнського Конгресу фермерів. Це та допомога, яку зібрали своїми силами учасники Конгресу. Про це повідомляє прес-служба ВКФ.

«Поки влада обіцяє допомогти, вносячи правки в бюджет, плануючи кошторис наступного року, граючись зі змінами резервного фонду тощо, ми вирішили не просто чекати, а ще й допомагати один одному», — наголосив голова ВКФ Іван Слободяник.

Ці 125 т насіннєвого матеріалу – лише перша частина допомоги від ВКФ.

«Ми повинні один одному, простягати руку допомоги. Тільки разом ми – сила, тільки разом подолаємо негаразди», — зазначив учасник  Конгресу фермерів з  Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський.

Кілійські фермери вдячні  людям, які зрозуміли їхнє становище, і кажуть, що навіть не очікували, що хтось про них потурбується. Посуха на Півдні Одещини триває вже другий рік поспіль. За даними Одеської ОДА, тільки поточного року втрати фермерів складають 6.5 млрд. грн.. і вже стає очевидним, що проблема з посушливою погодою нікуди не зникне.

Іван Слободяник зауважує:

Те, що ми своїми силами допомагаємо, ще не означає, що ми не будемо вимагати від держави виконати її зобов’язання. Будемо продовжувати наполягати на масштабній програмі зрошення і запуску страхування. Вартість страхової виплати десь на рівні тих коштів, які обіцяли в Мінекономіки – 5-6 тис. грн.. на гектар. Щоб не повторювалось далі такої ситуації, конче необхідна компенсація страхового платежу, як найбільш поширеної практики для того, щоб не було проблем у фермерів, чиї врожаї постраждали від погодних умов. Ми не просимо чогось такого з бюджету, там і так є 4 млрд. грн.. на наступний рік».

Всеукраїнський Конгрес Фермерів продовжує збір допомоги. Фермерам Одещини все ще потрібні насіння, паливно-мастильні матеріали і добрива. Всі контакти для охочих допомогти на сайті www.farmers.org.ua або за тел +380 (73) 444 65 75