друкувати


Лише 60-65% площ в Україні мають достатню кількість вологи для вегетації озимих, – експерт

14 жовтня 2020, 11:27

Станом на початок другої декади жовтня 60-65% площ в Україні мають достатню кількість вологи для початку осінньої вегетації озимих зернових культур. Таку оцінку АПК-Інформ озвучила Тетяна Адаменко, кандидат географічних наук, начальник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру.

«Літні температури повітря, а саме вище + 15оС середньодобові, які переважають в країні, плюс добре зволоження грунту – ідеальні умови для того, щоб на шостий-восьмий день після сівби з'явилися сходи озимих. Подібні погодні умови, які дозволять рослинам трохи прорости, дуже важливі, щоб вони були досить розвинені перед входом в зиму, адже вона буде в будь-якому випадку», – уточнила експерт.

Адаменко зазначила, що є райони, де фіксувалося перезволоження грунту через випадання двох-трьох місячних норм опадів, які не можуть завершити посівну. Однак, в східному регіоні України продовжує зберігатися посуха.

В частині Сумської і Полтавської областей фіксувався дощ в кінці вересня, тоді як в Харківській, Луганській і Донецькій областях опадів не було взагалі. Більш того, перспективи для їх отримання вельми примарні. На поточний момент навіть в південному регіоні країни, де також пройшли невеликі дощі, ситуація краща. Крім Бессарабії, яка страждає від посухи вже не перший рік», – додала вона.

За прогнозами експерта, 17-18 жовтня в Україні очікується похолодання – зниження температури в нічний час доби до + 1-2оС, в денний – до + 8-10оС.

Після зниження температури, якщо і буде розвиток посівів озимих, то дуже слабке. Врятувати ситуацію може тільки теплий листопад, проте яким він буде в дійсності зараз сказати складно», – підсумувала Адаменко.

Нагадаємо, що науковці НААН назвали сприятливий час для посіву озимих культур.