друкувати


Аграрна наука фінансується на 30-40% від потреб, – НААН

14 жовтня 2020, 09:26

В останні роки аграрна наука фінансувалася лише у межах 30-40% від потреб. Про це заявив перший віцепрезидент НААН Михайло Гладій, повідомляє сайт НААН. 

«Ми просили грошей, передусім на зарплату для науковців. Про капітальні вкладення – закупівлю обладнання, впровадження новітніх технологій, взагалі не йшлося. Не всі наші науковці витримали таку нестабільність і не полишили Академію. Цього року ми просили уряд, щоб додали коштів. І поки є відчуття, що нам йдуть назустріч. На наступний рік планується  збільшити фінансування на 30%. Цього не достатньо, адже,  у першу чергу потрібно підвищити зарплату науковцям, яка нині складає у середньому близько 8 тис. грн. Але й дослідженнями ми зможемо зайнятися вже на кращому рівні», – сказав він.

Гладій нагадав, що сьогодні сільське господарство стикнулося з серйозними викликами  – від природи, економіки, експансії закордонної продукції.

І для отримання  відповідних  розрахунків і пропозицій, як аграріям діяти за таких умов, уряд має звертатися до відповідних структур, які б робити аналіз і прогнозування. Крім НААН,  структур, які могли б брати на себе таку серйозну відповідальність, в Україні немає», – зазначив він.

Нагадаємо, що у І кварталі 2020 року інвестиції в аграрний сектор скоротилися на 35,3% до 7 млрд грн.