друкувати


90% аграріїв в цьому сезоні не хочуть виконувати форвардні контракти

14 жовтня 2020, 07:28

Невиконання аграріями поставок за форвардними контрактами становить близько 90%. Таку статистику в коментарі Latifundist.com навів директор компанії «Каїса Агро» Руслан Рашко. 

«Кукурудзу, яка на момент укладення форварда на елеваторах була по 4 тис. грн, а зараз по 6-6,2 тис. грн, не продає ніхто. Ціна питання, наприклад, із 5 тис. т – 11 млн грн. Найчесніші і непідкупні суди коштують на порядок дешевше», – жартує він.

Руслан Рашко розповідає, що по форвардам щорічно виплачують передоплату сільгоспвиробникам. Але зараз аграрії почали повертати гроші назад.

«У нас, наприклад, укладені контракти з мультинаціональною компанією на кукурудзу по $ 157. Ми видали передоплату полтавському господарству на 8 тис. т. Минулого тижня це господарство повернуло передоплату. Згідно з контрактом, заплатило 20% штрафних — це $ 188. Ціна на кукурудзу сьогодні $ 200. Тобто ситуація така, що аграрію вигідніше повернути передоплату зі штрафними санкціями і продати», – говорить трейдер.

Інформацію про часте невиконання аграріями форвардних контрактів підтверджує і директор трейдингової компанії «Агрооілтрейд» Сергій Орловський.

За моїми оцінками, тільки близько 20% компаній виконали зобов'язання за форвардами. І то тільки тому, що у таких компаній в структурі продажів форварди становили 10-20%. Умовно, на тлі загального валу в 20 тис. т кукурудзи 2 або 3 тис. т форвардних продажів — це відчутно, але не катастрофічно. Вони розуміють, що через таких обсягів не треба псувати репутацію. У кого форварди становили 20-50% продажів — думають, виконувати чи ні, у кого вище — 90% дефолти», – прогнозує Сергій Орловський.

Нагадаємо, що ДПЗКУ перевіряє на факти махінацій власних контрагентів за форвардними й іншими контрактами.