друкувати


Зеленський підписав закон, за яким громади не залежатимуть від районів

13 жовтня 2020, 12:00

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» №3614, який передбачає, що сільські, селищні, міські бюджети з наступного року не залежатимуть від району.  Про це повідомляє АgroРolit.com.

Всі 1469 територіальних громад, території яких уже затвердив уряд, з 1 січня 2021 року перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Як зазначається у законі, доходи і видатки між бюджетами районів та територіальних громад розмежують. Районні бюджети пропонується виключити із системи горизонтального вирівнювання.

«Законом з метою створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на новій територіальній основі запроваджується єдиний уніфікований підхід до визначення складу доходів та видатків бюджетів місцевого самоврядування, незалежно від статусу населеного пункту (село, селище, місто районного, обласного значення тощо та їх об’єднання), зокрема, розширивши склад їхніх прибутків за рахунок доходів, які «закріплені» на сьогодні за районними бюджетами, а також у зв’язку із цим визначити окремо склад доходів та видатків для бюджетів місцевого самоврядування (бюджетів територіальних громад сіл, селищ, міст та їхніх об’єднань) та районних бюджетів», – йдеться у пояснювальній записці.

Тобто, районні бюджети не отримуватимуть базову дотацію і не будуть на прямих міжбюджетних відносинах із державним бюджетом.

Нагадаємо, що аграрний комітет внесе поправки до закону №2194 про децентралізацію та функції Держгеокадастру.