друкувати


Озвучено наслідки відсутності голови Держпродспоживслужби для АПК України

13 жовтня 2020, 08:30

Кандидат на посаду голови Держпродспоживслужби (ДПСС) Геннадій Супіханов озвучив наслідки відсутності голови Держпродспоживслужби. Про це він розповів у інтерв'ю для Latifundist.com.

Нагадаємо, Володимира Зеленського попросили звернути увагу на проблеми Держпродспоживслужби. Його просять звернути увагу не тільки на кадрові затягування у структурі ДПСС, а й на загрозу недалекоглядних законопроєктів, які реєструються у Верховній Раді представниками партії «Слуга народу».

Невизначеність і повний хаос навколоДержпродспоживслужби призводить до того, що в регіонах сьогодні відбувається незрозуміла ситуація. Ми вже чули про певні корупційні речі в Кіровоградській і Херсонській областях, незрозумілу ситуацію в Харкові. Коли відсутня чітка вертикаль виконання рішень та контролю за цим, то такі речі множаться в геометричній прогресії. Безконтрольність породжує безвідповідальність і вседозволеність у чиновників», — заявив Геннадій Супіханов.

До того ж, відсутність нормального функціонування служби загрожує міжнародній торгівлі.

Для бізнесу це пряма загроза. Адже дотримання всіх санітарно-епідеміологічних, фітосанітарних та ветеринарних процедур і механізмів отримання різних дозвільних документів для доступу на ринки (внутрішній і зовнішні) виявляється в руках чиновника, якого ніхто не контролює. Це породжує різного роду затримки, додаткові вимоги, тобто в цілому створює бар'єри і штовхає до корупції. Хто гарантує, що завтра якийсь недобросовісний виробник харчової продукції не отримає відповідний сертифікат якості на свою продукцію, «промотівіровать» безконтрольного чиновника, і не поставить продукцію зі знаком питання за кордон? А що за цим стоїть? Удар по міжнародному іміджу країни і ризик зупинки експорту, якщо така ситуація станеться з нашими зовнішніми партнерами.

Розумієте, через зволікання з призначенням керівника ДППЗ ми сьогодні ставимо під удар всю міжнародну торгівлю України. Наші конкуренти цього тільки й чекають, щоб ми десь допустили помилку, і вони нею скористаються, щоб вдарити по нас. Крім того, всі публічні дискусії і спроби перепідпорядкувати службу (остання була з подачі Міністерства охорони здоров'я) дають пас на поле наших європейських колег, щоб вони, маючи юридичний аргумент, піднімали перед нами питання про призупинення торгівлі на певний час. Навіщо робити такі безглузді кроки? Такими спробами ми самі даємо всі карти в руки нашим конкурентам», — заявив Геннадій Супіханов.

Детальніше про ситуацію з Держпродспоживслужбою та МОЗ читайте у матеріалі: Геннадій Супіханов: Кожен день зволікання з призначенням голови Держпродспоживслужби — крок до розвалу служби та чинної системи харчової безпеки