друкувати


Фермерів почали масово перевіряти на дотримання ліцензійних вимог щодо палива

12 жовтня 2020, 11:20

В Україні почалися масові перевірки фермерських господарств на предмет дотримання ними ліцензійних вимог щодо палива. Про це у facebook написав керівник юридичного департаменту в ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів» Семен Кривонос.

«Пам'ятайте епопею з введенням ліцензії на зберігання палива? Великі гравці-власники заправок ще при Порошенко під виглядом боротьби з тіньовими заправками пролобіювали відповідні зміни до Податкового кодексу. Але, вийшло як завжди і під «роздачу» випадково потрапили аграрії, які закуповують і зберігають паливо для власних потреб і не реалізують його третім особам. Піднявся серйозний шум. У відповідь вже нова влада щось спростила, десь пом'якшила відповідальність, але, не дивлячись на доводи аграріїв і здоровий глузд до кінця скасовувати новий спосіб пресингу податкової не стала. Пояснила це тим, що так треба «для порядку» і «обліку», при цьому пообіцявши, що проблем у фермерів не буде. Але, вийшло все так, як і припускали аграрії», – написав Кривонос.

Він додав, що буквально на минулому тижні на підставі наказу ГУ ДПС в Київській області почалися масові перевірки фермерських господарств на предмет дотримання ними ліцензійних вимог.

Акурат в розпал збирання врожаю та інших осінніх польових робіт. Совпадєніє? Порушення виявляють звичайно ж, щоб ви не сумнівалися, серйозні: бочка не така, кран не там, очей не туди дивиться, руки не звідти ростуть. Більшість таких «порушень» не інакше як прямо пов'язані з ризиком нелегальної торгівлі паливом і тіньовими заправками. Один мій знайомий фермер запитав у перевіряючих: А що мені загрожує? Ті відповіли – позбавлення ліцензії.  На що знайомий мені сказав: «Та хай... Буду куплять тоді лівак. А що мені робить? У мене оранка. Платити я цим (цензура) нічого не буду», – продовжив експерт ВАР.

Далі Кривонос продовжив:

Тільки що знайомий повідомив, що склали акт і готують наказ на анулювання ліцензії. Причина: ліцензія на 4900 літрів, а бочка для зберігання на 5 кубів. Я правда не можу мозком прийняти цю інформацію. Це свинство найвищого рівня.

Він наголосив, що абсолютно безкоштовно надасть юридичну допомогу фермеру, тільки для того, щоб відновити справедливість і довести неспроможність позиції фіскалів.

Нагадаємо, що аграрії можуть втратити 1,6 млрд грн через спецмито на імпортне пальне.