друкувати


98% всіх українських товарів матимуть вільний доступ на ринок Британії

9 жовтня 2020, 09:30

Президент України Володимир Зеленський підписав Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Нова Угода забезпечить подальший поступальний розвиток відносин, зокрема, і торговельних, України з Великою Британією після закінчення перехідного періоду, який передбачено Угодою про вихід Сполученого Королівства зі складу Європейського Союзу.

«Підписання цієї Угоди гарантує Україні преференційний доступ до ринку Британії, що є важливою складовою розвитку взаємовигідних відносин між країнами. Зокрема, квотування за деякими товарами збільшиться від 13 до 20 %, що стимулюватиме український експорт. Крім того, умови доступу до ринку Британії та ЄС будуть швидко розширені, адже її перегляд відбудеться вже у 2022 році», — прокоментував заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, торговий представник України Тарас Качка. 

Так, Угода передбачає рівень лібералізації умов торгівлі товарами та послугами між Україною та Сполученим Королівством на рівні не нижчому, ніж передбачено в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. З дати набуття чинності Угоди відбудеться повна лібералізація 98% товарної номенклатури, а з 2023 року для України лібералізованими будуть ще 2%.

Кількість тарифних квот для України складає 36+4 додаткові. Нульові тарифні квоти встановлюються британською стороною додатково до наданих в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

При цьому, Україна отримує більш скорочений термін для перегляду торговельних положень Угоди (2 роки після набуття чинності) в порівнянні з Угодою про асоціацію.

Нагадаємо, у Британії визначили спецпосланця прем'єра з питань торгівлі з Україною.