друкувати


Земельна приватизація: на Хмельниччині 35 громадян замість 2 га отримали по 4 га і більше

9 жовтня 2020, 08:35

У ході аудиту безоплатної приватизації за 2013–2020 роки, що триває у Держгеокадастрі, було виявлено осіб, які використали своє право неодноразово. Зокрема, на Хмельниччині 35 громадян замість 2 гектарів отримали по 4 га і навіть більше. Про це на сторінці у Facebook повідомив очільник відомства Роман Лещенко.

«Поки тисячі українців роками чекають дозволи на приватизацію землі та отримують відмови, у Хмельницькій області знайшлися «щасливчики», які отримали землю двічі, тричі і навіть 4 рази.
35 громадян замість 70 га, передбачених законом у межах безоплатної приватизації, у підсумку стали власниками майже 150 га землі для ведення особистого селянського господарства», — зазначив він.

Роман Лещенко додав, що йдеться лише про факти подвійного отримання земель у межах однієї області. Бо, на жаль, щодня виявляються факти, коли одні й ті ж самі громадяни, або ж хтось використовуючи їхні документи, отримували по декілька земельних ділянок у різних регіонах.

Я вже писав про Гончарука Івана, який впродовж двох років отримав 4 земельні ділянки у Хмельницькій області, але в ході аудиту на Хмельниччині, маємо й нових «рекордсменів».
Так, пан Мотрин Максим лише впродовж серпня 2017 року зміг отримати три земельні ділянки для ОСГ загальною площею у 5,8 га у Камянець-Подільському, Старосинявському та Летичівському районах. І це при тому, що за два місяці до того, в червні 2017 року, він вже отримав 2 га у Городоцькому районі Хмельницької області. Земельну ділянку, отриману в Старосинявському районі, Мотрин Максим уже повернув державі. Три інші були продані, та перебувають у власності третіх осіб. Зараз на них накладений арешт», — написав Роман Лещенко.

На думку очільника Держгеокадастру, виділення земель для 35 громадян з Хмельниччини – це була зовсім не випадковість, а схема. Оскільки більше ніж половина цих земельних ділянок невдовзі після виділення були продані місцевими агрокомпаніям.

Нагадаємо, лише 788 об'єднаних громад із 1470 отримали землю в своє розпорядження, — Роман Лещенко.