друкувати


Оприлюднено механізм дій для аграріїв, якщо контрагент не виконує зобов'язань через неврожай

8 жовтня 2020, 14:10

Погодні умови сезону 2020 р. принесли чимало сюрпризів сільгоспвиробникам і суттєво позначилися на обсягах виробленої продукції. У зв'язку з неврожаєм багато трейдерів вже прогнозують, що сезон закінчиться в лютому-березні наступного року. Але скорочення обсягів товару не є основним ризиком. Найбільшою проблемою, з якою вже зіткнулися багато, є дефолти виробників. Про це повідомив керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован, інформує Latifundist.com.

У зв'язку з тим, що дефолти за поставками стануть масовими в 2020 році, розберемося, якими можуть бути дії сторін контракту, щоб уникнути збитків і зловживань.

Вже на даному етапі багато трейдерів зіткнулися з тим, що виробники, прикриваючись неврожаєм, намагаються відмовитися від виконання контрактів. Звичайно, виконувати форвард, укладений раніше по високій ціні, дуже не хочеться, що і стає причиною таких відхилень.

При цьому покупцям не варто забувати про те, що будь-яке невиконання контракту — підстава для подання відповідного позову і стягнення як передоплати, так і штрафних санкцій. Єдиним винятком з даної ситуації є форс-мажор, якщо, звичайно, інше не зазначено в договорі.

Не варто забувати, що належним доказом наявності форс-мажорних обставин є довідка Торгово-промислової палати.

Таким чином, якщо постачальник не може надати обумовлений документ і при цьому відмовляється від виконання контракту, це є прямою підставою для звернення до суду, — зазначив експерт.

Звичайно, ситуація може бути трохи простішою у тих компаній, які попередньо заручилися заставою чи аграрною розпискою. Хоча, звичайно, жодні забезпечення і навіть добровільне повернення передоплати не компенсують втрат покупцеві, якщо договір не передбачає певної відповідальності виробника.

Детальніше читайте за посиланням.