друкувати


Експерт розповів, як сільськогосподарські субсидії Європейського Союзу впливають на інші країни

8 жовтня 2020, 09:40

Всі сільськогосподарські субсидії ЄС на експортовані товари можуть бути звинувачені у демпінгу. Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив радник та голова практики міжнародної торгівлі INTEGRITES Сергій Лахно.

Він зазначив, що вже є два прецеденти, взагалі на сьогоднішній день в принципі єдиними такими дозволеними в межах світової організації торгівлі двосторонніх угод про вільну торгівлю між державами інструментом є проведення торгівельних розслідувань демпінгових, спеціальних, або компенсаційних. І саме до цього інструменту вдаються деякі країни.

«Ось, наприклад, є вже два прецеденти, коли Австралія та США позивались до ЄС саме до цієї ССП системи, яка діє в Євросоюзі. Австралійці подавали позов проти імпорту готових консервованих томатів з Італії. Це було антидемпінгове розслідування. Сполучені Штати Америки ще 2017 році розпочали,  а у 2018 завершили успішно і ввели запобіжні заходи проти Іспанії по стиглим оливкам. Тобто, попри те, що Європейський Союз заявляє що все, звичайно, біле, чисте і ніяким чином не зачіпає інтереси на зовнішніх ринках інших виробників, в обох розслідуваннях слідчі органи обох країн ввели і компенсаційні заходи і антидемпінгові», — зазначив експерт.

Детальніше про держпідтримку аграріїв у країнах ЄС читайте за посиланням.

Нагадаємо, уряд закликали ініціювати торговельні розслідування щодо імпорту.