друкувати


У Польщі фермери блокують дороги через закон про захист тварин

7 жовтня 2020, 16:00

7 жовтня о 10 ранку по всій Польщі розпочалися блокування доріг фермерами, які протестують проти закону про захист тварин, який представила партія влади.  Про це повідомляє місцевий сайт RMF24.

Протести відбуваються у всіх регіонах: іноді це типові блокування доріг, іноді повільні проїзди тракторних колон, а іноді фермери уповільнюють рух, перетинаючи смуги.

На кілька хвилин фермери перекрили дорогу в центрі Любліна. Кілька десятків автомобілів стояли на в'їздах на кільцеву розв'язку, а протестувальники вийшли з машин і пішли пішохідними переходми. Вони тримали біло-червоні прапори та плакат: «Село каже «ні» п'ятірці Качинського».

«Ми перепрошуємо місцевих жителів, ми мусіли це зробити. Якщо нічого не зміниться, то ми скоро приїдемо сюди на тракторах», — говорив у мегафон один із протестувальників.

Ще напередодні акції її організатори не хотіли розкривати, де конкретно буде блокування доріг — перераховували тільки регіони, де їх буде найбільше.

Більшість Підляшшя буде заблокована, практично все Великопольське воєводство, багато доріг у Лодзинському воєводстві, будуть виключені важливі шляхи на Помор'ї, а також значна частина Люблінського воєводства», – заявив Міхал Колодзейчак з AGROunii.

«Ярослав Качинський має вибачитися перед поляками за те, що вони мусять вийти на дорогу і боротися за те, що важливо не тільки для фермерів, а й для всього суспільства», — додав він.

Фермери планують акції протесту у Варшаві та обіцяють продовжувати свої акції, доки їхню думку не врахують. У планах протестувальників не лише блокада транзитних маршрутів, а й прикордонних переходів.

Законопроєкт «П’ятірка для тварин» передбачає посилення захисту тварин у Польщі, його лобіює лідер партії «Права і справедливості» (PiS), якого називають однією з найбільшвпливових осіб у державі Ярослав Качинський.

Документ містить запровадження положення про заборону розведення хутрових звірів, обмеження ритуального забою, посилення соціального контролю за умовами утримання тварин, заборону на використання тварин для розваг та шоу, заборону на постійне прив’язування та визначення мінімальних розмірів загону, розширення повноважень неурядових організацій.

Нагадаємо, уряду пропонують надавати українському молочному бізнесу держпідтримку за зразком Польщі та Німеччини.