друкувати


Петрашко прокоментував свій зв'язок із Фірташем у питанні хімзаводу та мінеральних добрив

8 жовтня 2020, 06:06

Ігор Петрашко назвав більшими монополістами трейдерів, які реалізують закордонні добрива в Україні, аніж місцевого виробника, більшість потужностей якого належить компаніям Дмитра Фірташа. Про це міністр економрозвитку Ігор Петрашко розповів у інтерв’ю УП.

На запитання журналістів, як Ігор Петрашко може пояснити свою позицію щодо захисту українського виробника на прикладі хімзаводів Дмитра Фірташа міністр відповів, що трейдери тримають завищені ціни на добрива.

«Ми вважаємо, що виробник-імпортер – це щось таке ефемерне. Ні, є ще трейдери. Якщо трейдери концентрують весь імпорт, то вони не зацікавлені в тому, щоб ціни падали. А в нас є суттєва монополізація за трейдерами. Це проблема, у якій буде розбиратися Антимонопольний комітет. Щоб ціни зараз рухалися вниз, треба щось вирішувати з кількістю трейдерів, з прямими контрактами», – сказав Петрашко.

Нагадаємо, представники аграрного бізнесу заявляли, що перешкоди з боку урядовців у закупівлях ними імпортних добрив діють на користь монопольного становища хімічних підприємств Дмитра Фірташа та призведуть до завищення цін. Такі застереження з боку аграріїв виникли після того, як МЕРТ під прикриттям захисту вітчизняного виробника запропонували запровадити квоти на ввезення добрив із-за кордону.

Декларації аграрних політиків

Міністр економіки Ігор Петрашко посів перше місце серед інших міністрів України за розміром статків серед членів нової команди Зеленського. Аналіз його декларації можна побачити у публікації Декларації голів фракцій парламенту та урядовців: які статки показали владні мужі. Також відомо, що лише після розслідування журналістів та оприлюднення інформації Ігор Петрашко вказав у декларації про доходи, що має 4 об’єкти нерухомості та квартиру в Росії.