друкувати


Голова Держгеокадастру закликав уряд прийняти законопроєкт №2194 щодо земельної децентралізації

6 жовтня 2020, 13:00

Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко звернувся до народних депутатів з проханням підтримати законопроєкт, що передає державні землі сільськогосподарського призначення в управління ОТГ. Про це він написав у статті для видання «Новое Время».

Мова про підтримку проєкту закону №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

«В Україні земельне питання історично було справою місцевого рівня. Законне право розпорядження землями в органів місцевого самоврядування вкрали у 2002 році, передавши його спочатку районним державним адміністраціям, а згодом – Держкомзему/Держгеокадастру. Час показав, що повноцінного самоврядування на українських землях не буде, доки не буде ліквідована державна вертикаль, де чиновник має право розпоряджатися землею громади без її відома. На моє глибоке переконання, не повинен посадовець в Києві розпоряджатись сінокосами і пасовищами в Закарпатті за межами села Нагірне. Такі питання мають вирішуватись на рівні громади», – наголошує Роман Лещенко.

Він зазначив, що законопроект № 2194 був прийнятий за основу у 2019 році та готується до розгляду Верховною Радою.

Основна філософія, яка закладена у цей документ, це суттєве зменшення повноважень всіх державних органів, зокрема Держгеокадастру, у процес розпорядження землею.

Так, напевно, я стану першим чиновником в Україні, який проситиме парламент зменшити мої повноваження. Але за цим – майбутнє ефективної земельної реформи. Для того, аби законопроект № 2194 міг бути реалізованим на практиці, вже зараз ведеться велика робота. Впродовж останніх трьох місяців системно здійснюється робота по виправленню помилок в кадастрі, проведена роз’яснювальна робота з територіальними управліннями, обласними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування, завершується інвентаризація земель сільськогосподарського призначення державної форми власності по всій країні», – зазначає голова Держгеокадастру.

І наголосив, що це рішення парламенту зруйнує останню перешкоду на шляху до справжньої земельної децентралізації.

Своїм голосуванням «за» законопроєкт №2194 народні депутати нарешті можуть зробити крок, на який, попри щедрі обіцянки, так і не спромоглися попередні скликання парламенту та два десятки урядів. Це відкриє шлях для повернення громадам земель поза межами населених пунктів», – зазначив Роман Лещенко.

Нагадаємо, Держгеокадастр розпочне передачу земель об'єднаним громадам 25 жовтня.