друкувати


Зменшення врожаю зерна на 10 млн т не буде катастрофою для України, — експерт

6 жовтня 2020, 12:00

Скорочення на 7-10 млн т валового збору зернових в Україні у 2020 році не є катастрофічним для внутрішнього ринку — голоду в країні не буде. Про це у Києві на пресконференції «Тотальне подорожчання: як зміниться вартість товарів і продуктового кошика до зими?» заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов,передає Укрінформ.

«Менший збір зерна в Україні в цьому році на 7-10 млн т не є катастрофою для України. Звичайно, голоду в країні не буде. Проте той потенціал, який може забезпечувати сільське господарство, на жаль, не змогли реалізувати повністю», — зазначив Пугачов.

За його словами, в Україні можна говорити про два ринки: ринок безпосередньо сільськогосподарської продукції, де фермери та інші виробники передають свій товар на переробку чи трейдерам на реалізацію, а також про ринок готової продукції, яку реалізують у роздрібній торгівлі. І ціни на цих ринках взаємно залежать: у супермаркетах вони зростають невдовзі слідом за оптовим ринком.

Що сприяє зменшенню цих цін? Імпорт продукції, який іде в Україну. І щодо цін у супермаркетах ми можемо говорити, що значною мірою це буде залежати від курсу нашої валюти до іноземних валют, оскільки імпорт у нас іде за світовими цінами. Ми не очікуємо стрімкого зростання цін до кінця 2020 року — відбуватиметься сезонне підвищення на 5-10%. І значною мірою воно буде забезпечуватися тим попитом, який є в Україні, та рівнем імпорту, який надійде за відповідною ціною», — підсумував Пугачов.

Нагадаємо, названо ТОП-імпортерів українських продуктів харчування у 2020 році.