друкувати


Для фермерів, які виготовлятимуть молоко, легалізують самогоноваріння

5 жовтня 2020, 10:00

Депутат Галина Третьякова пояснила свій законопроект, який дозволяє самогоноваріння, проте за умови, якщо фермери виготовлятимуть й молоко. Про це вона розповіла у ефірі Громадського радіо.

Відповідний проект закону №4153 про скасування штрафів за виробництво самогону вже зареєстровано на сайті Ради.

Автори у пояснювальній записці зауважили, що чинне законодавство дискримінує самогоноваріння, адже виготовлення в домашніх умовах інших алкогольних напоїв, таких, як вина та настоянки, законом не карається. Та й наявні штрафи вже неефективні, переконані депутати.

Серед розробників проекту й Галина Третьякова, яка пояснила дивну прив’язку самогоноваріння й виготовлення молока потребою розвивати фермерську галузь.

«Для того, щоб збалансувати у фермерському домогосподарстві виробництво молока, зробити його прибутковим, деякі європейські держави дозволяють отримувати дохід за кошт продажу міцних напоїв. Наприклад, досвід Швейцарії і Британії. Якщо за кордоном можна знайти віскі чи шнапс, то чому ми не можемо виробляти свій власний самогон, як чистий і настояний», – заявила вона в ефірі Громадського радіо.

На зауваження журналістки, що якійсь бабусі з села доведеться заради передбаченої проектом норми у 150 літрів спирту на тонну молока купувати «стадо корів», жінка відповіла:

Коли я закінчу депутатську діяльність, то для того, щоб виробляти самогон, який є високодохідним продуктом, куплю двох-трьох корів. І цей баланс виготовлення молока у поєднанні з самогоном є високодохідним, приводить до того, що домогосподарство стає прибутковим», – зазначила депутатка.

Третьякова додала, що відтоді буде «крафтовий самогон, який вироблятиметься саме цим домогосподарством».

Нагадаємо, пораховано об’єми контрабанди алкоголю у 2020 році.