друкувати


Експерт назвав невирішені питання системи геопросторових даних

4 жовтня 2020, 07:29

У землевпорядників – велике занепокоєння викликає зручність роботи порталу геопросторових даних та доступність до нього самим наповнювачам даних, також – питання зменшення бюрократичної складової процесу наповнення даними залишається. Про це у своєму блозі на АgroРolit.com написав голова громадської спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба. 

«Попри велику увагу до геопросторових даних, їхні якість і функціональність бажають кращого. Безумовно, поліпшувати роботу порталу, розширяти його можливості, як серверні (технічні) так і різноплановість наповнення даними, необхідно. Позитивною стороною закону є, насамперед, увага до проблеми та розуміння, я сподіваюсь, потреби оновлення і самого  геокадастрового порталу та його роботи. Якщо відкинути бюрократичну складову отримання та наповнення геокадастрових даних (маю на увазі погодження і затвердження документації із землеустрою), а також сподіватися на належне виконання законних пунктів, можна проаналізувати усі «за» і «проти», прописані у законі…. Серед  них позитивні сторони закону №554-ІХ «Про національну інфраструктуру геопросторових даних»: напрямок на інтеграцію у європейські кадастри та задоволення потреб суспільства, основними наповнювачами даних залишаються інженери-землевпорядники, врахування моніторингу навколишнього природного середовища, розширення бази кадастрових даних та їхнє об’єднання, безоплатний доступ користувачів,  можливість обміну між виробниками геоданих і держателями у векторному вигляді», – написав він.

Він додав, що, проте, незрозуміло, яким чином утворення нового геопорталу дасть можливість підняття національного кадастру до європейських систем.

Залишається питання фахівців, які будуть держателями таких даних (хто вони, звідки візьмуться, чи перейдуть із реформованого Держгеокадастру?). Велике занепокоєння, попри нововведення й запевнення влади щодо нормальної роботи геопорталу, викликає у землевпорядників зручність його роботи та доступність до нього самим наповнювачам даних і питання зменшення бюрократичної складової процесу наповнення даними залишається», – наголосив Корейба.

Нагадаємо, що раніше було озвучено 10 переваг закону про геопросторові дані № 554-ІХ.