друкувати


ОТГ можуть обходити законодавство і замовляти плани просторового розвитку, – Корейба

3 жовтня 2020, 07:31

У законі №485-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо планування використання земель»  відчувається відсутність підходів, які б спонукали ОТГ до створення планів просторового розвитку, а не «заставляли» їх замовляти ці проєкти. Про це у своєму блозі на АgroРolit.com написав голова громадської спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба. 

«Дуже важко оцінити позитив від даного нововведення, попри те, що автори закону наголошують на необхідності відійти від радянської системи планування території, яка ґрунтується на розробці окремо містобудівної і землевпорядної документації, оскільки поновлення вимагає значних капіталовкладень на топографо-геодезичні роботи. Адже оновлення старої і розробка нової документації, навіть лише в електронному вигляді, потребують великих затрат. А відповідного закону ці затрати мають нести органи на місцях. Звичайно, оновлення даних про стан земель у межах ОТГ, а також встановлення меж громад, поновлення даних про обмеження використання земель є необхідним кроком», – написав він.

За його словами, нова документація нестиме фактичну інформацію про межі (ОТГ, населених пунктів, обмежень) але навряд чи вирішуватиме стратегічні та планувальні цілі. 

Більше – за посиланням.

Нагадаємо, що оприлюднено детальний аналіз закону про планування земель.