друкувати


Експерт розповів, якою має бути сучасна інвентаризація землі

2 жовтня 2020, 11:00

Процес інвентаризації має бути безперервним і потоковим із постійним оновленням інформації. Сучасне українське  законодавство цього не передбачає. Про це у колонці на АgroРolit.com написав голова громадської спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба 

«Проведення інвентаризації земель не є свідченням необхідності реформування кадастру. Це необхідний крок технічного роду робіт, для здійснення землеустрою та планування розвитку територій громад. Інвентаризація земель  –  це перший вид робіт початкового етапу земельної реформи. На той час було витрачено багато зусиль людської праці землевпорядників, щоб проінвентаризувати землі, до того ж, це було зроблено без застосування серверного чи взагалі програмного забезпечення . Процес інвентаризації має бути безперервним і потоковим із постійним оновленням інформації», – написав Корейба.

Він додав, що одноразовий «клич» до проведення  інвентаризації з часом стане застарілим.

Даний процес, на жаль, не є налаштованим ані законодавчо, ані технічно. Навіть якщо поставлене серверне обладнання відповідатиме технічним вимогам та запрацює як слід, то перша його мета — це має бути не відображення отриманої одноразової інформації отриманої внаслідок розробки технічної документації, а її постійне поновлення. Цього сучасне законодавство не передбачає», – зазначив експерт.

Деталі – за посиланням.

Нагадаємо, що в Україні лише в одній області завершена інвентаризація землі.