друкувати


Експерт назвав найпроблемніше питання перед відкриттям ринку землі

1 жовтня 2020, 11:00

Найпроблемніше питання напередодні ринку замлі в Україні – це чинні орендні договори. Про це у блозі на АgroРolit.com написав голова громадської спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба 

«Найбільш невирішеним питанням перед відкриттям ринку землі залишається питання наявної оренди та можливість чи неможливість його продовження. Уклавши договір оренди, власник паю не може повною мірою розпоряджатися протягом дії даного договору своєю земельною часткою (паєм). Маю на увазі її продаж чи передачу іншому орендарю. Завищеним  є найменший термін здачі паю в оренду – 7 років. Зрозуміло, це період, який повинен гарантувати орендареві отримання прибутку від використання землі. Але, якщо не вирощувати соняшник або льон у сівозміні, цей термін не є обґрунтованим», – написав експерт.

За його словами, виникають сумніви і щодо багатьох обмежень у площі землі в одні руки, а також  прив’язка до грошової оцінки, яка не завжди правдиво показує якість землі. Відомо, що більше обмежень, то більший процес спотворення ринкових відносин у будь-якій сфері. Всі ці питання мають бути розглянуті у правовому колі з метою отримання практичного ефекту від втілення норм закону у життя, а не в передвиборчій агітації окремих партій», – додав він.

Деталі – за посиланням.

Нагадаємо, що прийняття законопроекту про детінізацію виробництва сільськогосподарської продукції допоможе зменшити дефіцит бюджету.