друкувати


Україні пропонують запровадити дзеркальні квоти по відношенню до експорту молочної продукції з ЄС

3 жовтня 2020, 09:01

За 2019 рік ми практично не вибираємо квоти від ЄС за жодними показниками молочної продукції. Про це заявив голова спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський під час проведення «Всеукраїнського молочного форуму-2020», повідомляє AgroPolit.com.

За словами Чагаровського, єдине, що за вершковим маслом Україні вдалося реалізувати квоти на 100 %. Цьому посприяла біржова ціна у І кварталі 2019 року. Вона була вищою за ціну на нашому внутрішньому ринку. Тому багато наших виробників змогли на вигідних умовах експортувати власну продукцію.

Загалом ці квоти смішні. Я б навіть сказав, іронічні. Їх потрібно переглядати. По-перше, їх потрібно збільшувати і вводити дзеркальні квоти щодо імпорту молочних продуктів. Адже нам Європа на 500 млн споживачів-європейців дала такі квоти, а ми йдемо назустріч Європі й на 38 млн споживачів отримуємо такі ж само квоти, як і в Європі. Фактично у нас з Європою утворився гандикап у 12 разів. Тому ми маємо займати чітку позицію і наполягати на введенні дзеркальних квот, а все, що понад норму, має оподатковуватися у звичному режимі з відповідним митним стягненням. І ці кошти, які прийдуть від митного стягнення, мають акумулюватися у фонді підтримки молочної галузі»,– заявив Чагаровський.

Детальніше про стан експорту молочної продукції читайте у матеріалі: Молочна галузь України та її майбутнє через 10 років: проблеми, національна програма розвитку та державна підтримка