друкувати


Прийняття законопроєкту про детінізацію оренди землі допоможе зменшити дефіцит бюджету

1 жовтня 2020, 07:00

 Прийняття законопроєкту про детінізацію виробництва сільськогосподарської продукції допоможе зменшити дефіцит бюджету. До такої думки дійшли експерти, опитані AgroPolit.com.

Нагадаємо, в липні поточного року у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №3131-д «Щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції». Назва проєкту каже сама за себе. Варто зауважити, що цей закон пропонує встановлення мінімальної суми податків, яку має заплатити орендар або власник землі — поставлене податкове зобов'язання (ППЗ).

Передбачається, що ППЗ запроваджуватиметься поетапно. Перехідний період для середніх і великих аграрних підприємств — три роки, після цього ставка ППЗ становитиме 4,5% від нормативної грошової оцінки землі (НДО) — приблизно 1220 грн за гектар. Для дрібних аграріїв і сімейних ферм умови м'якші — два роки буде діяти пільговий період, після чого ПНО буде встановлено на рівні 2% від НДО, що становить близько 540 грн за гектар.

Власники земельних паїв, які здають їх в офіційну оренду, й селяни, які самі обробляють свої земельні ділянки площею до 1 га, під дію закону не підпадають.

Ми знаємо, що у нас є тіньовий ринок землі, але на цій землі вирощується продукція, яка також потрапляє на тіньовий ринок. Варто додати, що ця проблема стосується не лише хлібних зернових, але й соняшника та олійних культур, а також інших продуктів аграрного комплексу. І це все спричиняє втрати бюджету, тому потрібно навести лад у галузі», – заявив Леонід Козаченко.

Детальніше про фінансовий стан країни на новостворену бюджетну програму на наступний рік читайте у матеріалі: Бюджет України-2021: завдання вижити – пошук ресурсів для покриття дефіциту