друкувати


Аграрна партія не бачить підстав для рекордного врожаю, анонсованого Кутовим — прес-служба

21 липня 2016, 11:28

Заяви влади про рекордний цьогорічний врожай є передчасними, заявив заступник голови Аграрної партії України (АПУ) Денис Марчук. Про це повідомляє прес-служба АПУ.

«Насправді у минулому маркетинговому році – 2015/2016 – врожайність була на 13% більша, ніж очікується у цьому. Цього року скоротилася кількість засіяних площ. І причина тут не лише у воєнних діях на Сході. Через брак фінансів не всі фермери вийшли на посівну кампанію. Не всі мали змогу внести достатню кількість хімії, бо вона подорожчала разом з доларом. Хтось різко зменшив посівні площі», — зауважив він.

Отож, очікуваний врожай — 21 млн т пшениці, 8,4 млн т ячменю та 26 млн т кукурудзи – буде достатнім, але не рекордним.

За словами Дениса Марчука, саме відсутність дешевих кредитів підриває конкурентоздатність українських виробників.

«Наші аграрії можуть узяти кредит лише під 30-35%. А їхні зарубіжні конкуренти беруть під 2-3%. Брак фінансування створює низку проблем. Наприклад, малі й середні виробники не мають можливості будувати зерносховища за свої кошти. А підприємства не можуть вкладати в переоснащення виробництва. Зокрема, тільки 12 молочних заводів України пройшли переатестацію, і їхня продукція визнана такою, що відповідає європейським стандартам», — резюмував Марчук.

Цього року Мінагро очікує рекорд по урожаю.