друкувати


Вивід із тіні ринку зернових та відбілення оренди земель допоможе наповнити бюджет і скоротити дефіцит

29 вересня 2020, 07:02

Бюджети різних рівнів в Україні багато років поспіль недоотримують кошти через тіньову оренду сільськогосподарських земель та інші шахрайські оборудки з землею. Таку думку висловив в коментарі  про джерела покриття дефіциту бюджету   президент Української аграрної конфедерації, народний депутат України 8-го скликання Леонід Козаченко, пише AgroPolit.com.

«Дефіцит бюджету в нинішніх умовах, коли ми маємо проблему, пов'язану з економічною кризою та наслідками коронавірусу, має бути перекритий і ми повинні мати впевненість у цьому. Наприклад, якщо це робити за рахунок цінних паперів, емісію яких робить уряд – це створює ще більшу небезпеку, як на мене. Тож, у нас є інші джерела покриття дефіциту, більш безпечні, такі як детінізація ринку землі. Ми маємо безліч прикладів, коли суб'єкти господарювання обробляють землю в «тіньовому» режимі і не сплачують жодних податків. Втрати бюджету від цього оцінювалися в 2018 році, приблизно в 4,7 млрд грн. Думаю, що зараз ця сума навіть збільшилася, адже у нас збільшилися суми орендної плати в перерахунку за гектар. Тож суми несплачених податків, приблизно перевалили за 5 млрд грн», – прокоментував для AgroPolit.com ситуацію Леонід Козаченко.

Детальніше про ситуацію з бюджетом на майбутній рік та перспективами аграрних реформ читайте у матеріалі: Бюджет України-2021: завдання вижити – пошук ресурсів для покриття дефіциту.

Нагадаємо, що, за оцінками експертів, земельна детінізація може принести додатково у бюджет 12-16 млн га землі.