друкувати


Для вирішення проблеми фальсифікату Держпродспоживслужба ініціює зміни до закону про безпеку продуктів

29 вересня 2020, 07:39

Для вирішення проблеми фальсифікату Держпродспоживслужба ініціює зміни до закону №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Про це розповіла т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко під час  Всеукраїнського молочного форуму-2020. Організатори –  спілка молочних підприємств України та Центр новітніх технологій та інновацій. Основна тема форуму: «Молочна галузь на межі колапсу, або Як зберегти тваринництво та захистити внутрішній ринок від експансії молочного імпорту?». Серед учасників представники Кабміну, провідні учасники молочного ринку та рітейлу, експерти.

«На сьогодні у нас взагалі відсутнє поняття, що таке фальсифікат, і навіть на рівні робочої групи ми дуже довго говорили про те, що таке фальсифікат, і питали, ми беремо Європейське визначення, чи ми робимо знову щось своє... Закон про фальсифікат не треба, треба всього на всього лише вести зміни до Закону України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та передбачити відповідальність і повноваження», – сказала Шевченко. 

Академія тваринництва: програма повстання молочного скотарства

Нагадаємо, у МЕРТ назвали проблему необхідності боротьби з фальсифікатом ключовою на наступні роки. Про це говорив заступник міністра економрозвитку Тарас Качка. Водночас, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський розповідав про великий відсоток фальсифікованої продукції на українському ринку. 

«Я думаю, ступінь фальсифікації масла 30-40%... Друга категорія продуктів, які найбільше фальсифікуються, це сир кисломолочний. Зараз на базарах у маленьких продовольчих крамницях 95% цього продукту – фальсифікат. Із цього продукту роблять сирники, вареники з сиром… Загалом же 80% всієї молочної продукції України відповідає своїй назві, а 20% – підробка», – сказав Чагаровський.