друкувати


Держгеокадастр розпочне передачу земель об'єднаним громадам 25 жовтня

26 вересня 2020, 09:30

Для того, щоб земельна децентралізація стала незворотнім процесом, Держгеокадастр, за результатами місцевих виборів 25 жовтня, розпочинає передачу земель ОТГ. Про це під час онлайн-дискусії, присвяченої земельній децентралізації, організованій Kyiv School of Economics повідомив очільник відомства Роман Лещенко.

Він повідомив, що згідно зі статтею 117 Земельного кодексу, буде проводитися передача земель сільськогосподарського призначення державної власності поза межами населених пунктів всім територіальним громадам, сформованим відповідно до постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року. Мова про понад 2 млн га землі.

«Саме тому ми ухвалили рішення, аби прискорити процес земельної децентралізації, починаємо передачу земель ОТГ. Щоб цей процес став незворотнім. У цьому питанні є повна підтримка президента України Володимира Зеленського. Адже наша мета — забезпечити реальне функціонування місцевих громад із реальними повноваженнями. Розпорядження землями є ключовим елементом для самостійності громад на місцях», — зазначив він.

Роман Лещенко додав, що децентралізація – це одна з тих українських реформ, яка за останні 5 років справді себе виправдала та показала чіткий економічний ефект.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

А головне, ми бачимо набагато якісніше цільове використання земельних ділянок, які є у розпорядженні ОТГ, в тому числі, через інструмент земельних аукціонів. Громада на місцях набагато краще може вирішувати питання. Це право, із розпорядження землями, вкрали в органів місцевого самоврядування у 2002 році. Наразі держава готова до того, аби виконати свою історичну місію і в рамках земельної реформи передати землі громадам. Гасло сторічної давнини знову актуальне: владу – громадам, а землю – народу. Тільки цього разу це гасло буде втілене в життя інституційно та юридично забезпечене», — підсумував він.

Нагадаємо, лише 788 об'єднаних громад із 1470 отримали землю в своє розпорядження.