друкувати


Нардеп пояснив, як бюджет 2021 року вплине на аграрний сектор

24 вересня 2020, 07:00

В проєкті закону про Державний бюджет України на 2021 рік №4000 прогнозується розвиток економіки в умовах «перезапуску» після пандемії COVID-19. Проте, коштів на підтримку агросфери закладено стільки ж, як у 2020-му. Про це повідомив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, передає AgroPolit.com.

«Окрім того, у цей невеликий для нашої країни бюджет підтримки в сумі 4 млрд грн додано додаткові для фінансування напрямки», — зазначив він.

До прикладу, якщо у 2020 році 4 млрд грн були розподілені так:

То в проєкті держбюджету на 2021 рік зовсім не передбачено зростання витрат за цими ж статтями.

Сума залишається та ж – 4 млрд грн, що далеко до 1% ВВП, як це раніше обіцялося аграріям. Також у бюджеті на 2021 рік не передбачено коштів на поновлення Мінагрополітики, хоче це є позицією президента. Ще одна деталь – восени запускається ринок землі, однак коштів на створення земельної іпотеки у проекті бюджету не передбачено. Не бачимо в держбюджеті статі допомоги аграріям, які постраждали від засухи в 2020 році, попри обіцянки урядовців», — пояснив Іван Чайківський.

Він повідомив, що влітку уряд декларував середньострокові програми держпідтримки агросектору на 2021-2023 роки. МЕРТ додав до своєї трирічної декларації, яка складалася з п’яти ключових напрямів, ще дві програми. До 5 традиційних програм – тваринництва, садівництва, фермерства, здешевлення техніки та кредитів, було додано ще дві програми: підтримка виробництва нішевих культур (продовольча безпека) та картоплярство.

Іван Чайківський зазначив, що в планах уряду ще в серпні йшлося про те, що на 2021-й на програми підтримки агросектору передбачено майже 8,5 млн (це приблизно співмірно з 1% ВВП). Зараз сума наполовину менша.

На найближчому засіданні аграрного комітету представники команди «За Майбутнє» звертатимуться до уряд з вимогою переглянути суму підтримки», — наголосив нардеп.

Також він додав, що представники партії підтримують рішення президента щодо відновлення профільного аграрного міністерства і очікують на його реалізацію.

Бо проблеми аграріїв потрібно вирішувати, це важлива складова економіки країни. Впевнений: сильний аграрний сектор це — люди вдома, а не на заробітках, українські товари на полицях магазинів, сплачені податки й розвинена інфраструктура», — підсумував Іван Чайківський.

Нагадаємо, в аграрному комітеті назвали чотири умови визначення держпідтримки аграріїв.