друкувати


Уряд закликали переглянути нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення

22 вересня 2020, 13:20

Необхідність перегляду нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення дозріла вже на державному рівні. Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОДА Артем Чаган, повідомляє Дивись-Інфо.

Він зазначив, що, згідно з нормативною оцінкою земель сільськогосподарського призначення, станом на 1 січня цього року середня вартість ріллі в Донецькій області становить 31 тис. грн за га. В інших областях України діапазон нормативної оцінки ріллі — від 21 тис. за га до 34 тис. за гектар.

Артем Чаган пояснює, що на Донеччині така оцінка є дещо завищеною (не береться до уваги кліматична особливість регіону та близькість лінії розмежування), а також додає, як саме оцінка впливає на реальну вартість паїв.

Земельна реформа в Україні

«Необхідність перегляду нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення дозріла вже на державному рівні. Я говорю про нормативну оцінку земельних ділянок, тому що єдина умова, яка стосується ціни продажу власниками земельної ділянки (паю) в законі про ринок полягає в тому, що до 1 січня 2030 року їх не можна продавати дешевше за нормативну грошову оцінку», — зазначив Артем Чаган.

Нагадаємо, на думку експертів, після відкриття ринку землі ціна на неї знизиться.