друкувати


Через розлад у Держпродспоживслужбі підприємства рахують збитки

24 вересня 2020, 07:40

Через розлад у Держпродспоживслужбі підприємства рахують збитки. Таку думку висловив у коментарі для AgroPolit.com президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Сказати важко, від чого більше постраждала галузь – чи від того, що немає Міністерства аграрної політики, чи що немає Держпродспоживслужби. Бо й одне, й інше негативно позначиться на роботі аграрного сектору. Тому що служба відповідальна за контроль та сертифікацію. А якщо це відбувається у режимі, який передбачений, то виникає багато проблем, пов’язаних із корупцією, фінансовими втратами  підприємств. Це накопичує безліч різних проблем, які потім зупиняють розвиток аграрного сектору. Держпродспоживслужбу тільки у 2016 році почали реформовувати, у 2017-му вона почала працювати у новому форматі. Зараз перевертати знову все з ніг на голову без чіткої стратегії і бачення, як це має бути, і чому саме так, а не іншим чином – це неправильно й дуже ризиковано», –  заявив Козаченко.

За його словами, щодо керівника Дерпродспоживслужби, якого ніяк не можуть призначити:

якщо є фаховий склад менеджерів, є заступники, які мають досвід і репутатцію – вони могли б тимчасово виконувати функцію керівника, брати участь у важливих зустрічах на міжнародному рівні та тримати «у тонусі» весь процес, щоб він відповідав вимогам, які має Євросоюз, і таким представництвом визнавав нас як професійного учасника процесу. Ці всі термінові рішення у парламенті без стратегії узгодженої та затвердженої на всіх рівнях призведе до більших негативних наслідків. Тому необхідно сісти й узгодити стратегію розвитку, сформувати усі відповідні органи влади. Державна служба, як вона є, не була ідеальною, але вже сформована і визнана нашими сусідами-країнами, Європейським Союзом. Були відповідні фахівці, які навчились та могли б представляти країну на належному рівні. А зараз ми говоримо, що служби взагалі не буде, будемо реформувати й побачимо, що буде за тиждень. Звучало так, що як буде потреба – за хвилину призначимо керівника. Немає різниці, хто – спортсмен, військовослужбовець чи співак її очолить, головне, аби був молодий і знав 3-4 іноземні мови...», – висловив свою думку Леонід Козаченко.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Держпродспоживслужба – рік без керівника та на порозі реорганізації