друкувати


Експорт олії з України рекордно виріс, попри серйозну конкуренцію компаній з Росії

22 вересня 2020, 17:00

У 2019-2020 маркетинговому році Україна морем експортувала 6,63 млн т рослинної олії (+300 тис. тонн) — це рекордний показник, попри те, що серйозну конкуренцію в цьому році становили компанії з РФ. Про це повідомляється у дослідженні компанії Stark Shipping, яке охоплює період з 1 вересня 2019-го до 31 серпня 2020 року.

За цей період на соняшникову олію припало 5% всього українського експорту, який здійснюється морським шляхом (не враховуючи контейнерні відправки).

Індія імпортує 33,1% української соняшникової олії і залишається незмінним лідером рейтингу. У 2019-2020 МР ця країна скоротила імпорт українських рослинних олій відразу на 16% в порівнянні з попереднім сезоном.

Пов'язано це з тим, що наразі серйозну конкуренцію українській соняшниковій олії на ринку Індії становить соняшникова олія з російського ринку.

Тільки в цьому сезоні з чорноморських портів Росії в Індію було експортовано 457,5 тис. т, що на 309,4 тис. т більше, ніж у попередньому МР.

Китай продовжує нарощувати імпорт олії — плюс 11% проти попереднього МР. Ця цифра могла бути вищою, якби не велика конкуренція з боку Росії (752,7 тис. тонн рослинної олії в цьому сезоні проти 227,7 тис. тонн в минулому МР).

Високий попит на соняшникову олію з боку КНР залишається через скорочення внутрішньої переробки олійної сировини і відповідно зниження виробництва рослинних олій.ЄС.

В умовах дії зони вільної торгівлі між Україною та ЄС триває нарощування експорту соняшникової олії в європейські країни — до 32% від загального числа відправок. Основне зростання показали: Іспанія + 23%, Італія + 10%, Франція + 100%.

Але є низка країн, які в цьому МР показали негативну динаміку імпорту: Великобританія -15%, Португалія -61% і Греція -9%. Вперше Україна партію соняшникової олії було експортовано до Румунії.

Загалом перша п'ятірка країн покупців української олії має такий вигляд:

Нагадаємо, Україна вперше відправила танкерну партію соняшникової олії до США.