друкувати


Представники молочного бізнесу закликали уряд переглянути умови Угоди про асоціацію з ЄС

22 вересня 2020, 06:48

Представники молочного бізнесу просять уряд переглянути умови Угоди про асоціацію з ЄС у питанні, яке стосується імпортної продукції, котру ввозять в Україну. Про це розповів директор Інфагро Василь Вінтоняк у коментарі AgroPolit.com для публікації Молоко без держпідтримки: в Україні щомісяця безповоротно зникають 10 тисяч корів.

Він розповів, що у 2020 році з'явилася надто велика кількість імпортної молочки на українському ринку і існує тенденція, коли імпорт витісняє молоко і сир місцевого виробництва. 

«На українському ринку перебільшена кількість молочної продукції. Держава має втрутитись у цей процес. А саме – ініціювати перепідписання угоди з ЄС, тому що ми не маємо фактично мита на європейську продукцію – це 3,5%. А через 2 роки його взагалі не буде. В українських магазинах практично увесь сир європейський.

Він додав, що скоротився і експорт продукції, відтак на зовнішніх ринках так само українські виробники виглядають не найкраще.

Якщо так і далі, то виробники молока не зможуть нарощувати обсяги, бо їхнє молоко не буде потрібне нашим переробникам. Тоді заходитимуть імпортери. Якщо говорити про молоко, то баланс реалізованої продукції закордон буде від’ємним. Уже наступного року імпорт може бути більшим, ніж експорт молока. Раніше ми експортували 1 млн т, тепер цього немає», – зазначив Вінтоняк. 

Академія тваринництва: як зробити корів ідеальними машинами для заробітку

Нагадаємо, в Україні щороку зникає на третину більше корів. Про скорочення поголів'я заявив голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.