друкувати


Уряду пропонують надавати українському молочному бізнесу держпідтримку за зразком Польщі та Німеччини

25 вересня 2020, 06:55

Уряду пропонують надавати українському молочному бізнесу держпідтримку за тим зразком, як дотують галузь тваринництва у Польщі та Німеччині. Про це розповів у коментарі AgroPolit.com голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

Він зазначив, що у країнах ЄС діють програми для розвитку переробки молока та передбачено фінансування для кращого просування продукції молоківництва на експорт:

«На модернізацію молочної галузі Польщі за останні 15 років спрямовано 29 млрд євро. Німеччина за цей час витратила на молочну галузь 64 млрд євро. Якщо говорити про підтримку молочної галузі в усіх європейських країнах, там існує сільськогосподарська програма, за якою відбувається виділення субсидій на експорт. На кожен експортний регіон є своя програма. Так, для Західної Африки на підтримку експорту виділили 179 млн євро, а загальний експорт до регіону становив 930 млн євро. Фактично додатковий дохід європейських переробників молока за експорту до Західної Африки склав у середньому 21,1%, до Німеччини – 27%, до Польщі – 17%», – розповів Чагаровський.

Нагадаємо, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський звернувся до урядовців з проханням посилити боротьбу з фальсифікацією молочних продуктів, провести закупівлю вершкового масла Аграрним фондом, надати підтримку експорту молочної продукції, підписати меморандум з виробниками, торгівлею та міністерством про скорочення термінів розрахунків торгівельними мережами до 14 днів та державні закупівлі молочних продуктів для ЗСУ, пенітенціарної служби, підприємств МОЗ здійснювати тільки від підприємств-виробників. Також він радить розвивати переробну галузь.

«Який стан переробної галузі, такий стан і тваринництва. Погляньмо, що відбувається в успішних країнах, де добре розвинена молочна галузь. Це держави, де є вертикальна інтеграція, де переробні підприємства – це кооперативи. Нова Зеландія, США, Австралія, Канада, Скандинавські країни – там галузь розвивається, відбувається зростання. Чому? Бо там є держпідтримка, від звичайного фермера до переробних підприємств», – сказав Чагаровський.