друкувати


Агробізнес пропонує зміни до закону про ринок землі

19 вересня 2020, 08:00

Агробізнес пропонує зміни до закону про ринок землі. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Latifundist.com розповів засновник агрохолдингу I&U Group Сергій Тарасов.

Він назвав земельну реформу, яка буде впроваджуватися в України, «кастрованою».

«Так, ринок «кастрований». Це нонсенс. Не можна ж бути наполовину вагітним. Не можна було такої ринок взагалі робити. Що таке 100 га в одні руки? Цей пункт в'яже по руках і ногах всіх учасників. До мене приходить фермер, власник паю і пропонує: купи землю, а я вже купив 100 га. Він йде і продає іншим. І ось в цьому є проблема. Ринок повинен бути ринком, на шпагаті довго не вийде. Думаю, що до уряду і парламенту дійде, що земельні правила треба міняти, інакше ринок не полетить. Потрібно прибрати обмеження, які фактично призвели до «кастрації» ринку, в першу чергу — норму про 100 га в одні руки», – наголосив Тарасов.

Він додав, що потрібно також закінчити поширювати земельні міфи.

Коли говорять про ринок землі, то політики накачують людей страхами і різними жахами. Хоча по суті справи ринок стосується дуже малої кількості людей: власників паїв і орендарів. Але міркують все! Пропонують референдум провести, ввести французьку або ще якусь модель ринку землі, не розуміючи, що частка сільського господарства у ВВП будь-якої розвиненої економіки максимум 3%. При цьому у них існують величезні дотації виробнику і все сільське господарство працює на внутрішній машинобудування, хімічне виробництво ... І з цієї ось продукції з доданою вартістю агросектор потім дотують. У нас же інша історія: агросектор — 12%, але ми не можемо при цьому дозволити собі дотувати сільське господарство», – наголосив Сергій Тарасов.

Він додав що, можливо, настав час» визнати, що ми не можемо дотувати агросектор».

І тоді зняти всі обмеження на ринку землі. Так буде чесно», – вважає експерт.

Нагадаємо основні положення прийнятого закону про ринок землі в Україні. 

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі