друкувати


У ДПЗКУ пояснили недоліки кредитного контракту з Китаєм

20 вересня 2020, 07:19

У ДПЗКУ пояснили недоліки кредитного контракту з Китаєм, який накинув кабалу на компанію. Про проблеми в документі розповів в інтерв'ю Latifundist.com керівник ДПЗКУ Василь Коваленко

Серед проблем – невідповідність допустимого об'єму перевалок зерна у портах початковим домовленостям, розбіжність у ціновій політиці та невиконання китайською строною зобов'язань, передбачених контрактом. 

«Умови контракту самі в собі дуже неоднозначні. Серед прикладів: можливості перевалки ДПЗКУ у своїх портах на рівні 3,6 млн т. Тоді як за умовами контракту прописано 5,17 млн т. Це означає, що взяли кредит, а потім почали підганяти під нього технічні можливості. Також нихто не звернув увагу, що відбувається зміна законодавства та податкових правил. Скажімо, вартість перевалки нині в 3 рази дешевше, ніж у 2012 році, на момент підписання контракту. Окрім цього, китайська сторона жодного разу за час існування кредиту не виконала власні зобов'язання, тобно жодного разу не викупила зерно у задекларованих об'ємах», – розповів Коваленко. 

Рейтинг аграрних міністрів за роки незалежності України

Нагадаємо, у березні 2020 року «Державна продовольчо-зернова корпорація» (ДПЗКУ) програла судовий спір на $4 млн китайській компанії ССЕС у міжнародному арбітражному суді при GAFTA (Міжнародна асоціація торгівлі зерном і кормами, Grain and Feed Trade Association).