друкувати


Уряду запропонували механізм підтримки цукрової галузі 

18 вересня 2020, 09:40

Уряду запропонували механізм підтримки цукрової галузі. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Latifundist.com розповів засновник агрохолдингу I&U Group  Сергій Тарасов.

«Є дві позиції. Перша – ліберальна: ринок все відрегулює – слабкі помруть, сильні виживуть, поділять ринок і будуть між собою домовлятися. Багато раніше так і вважали, але зараз в світі це рідкість. Друга – за рахунок прибуткових напрямків підтримувати відстаючі, щоб як мінімум зберегти містоутворюючі підприємства в регіонах. Якщо держава соціально спрямована, то частина надприбутки воно віддає якраз на підтримку таких галузей, щоб в майбутньому застрахувати не тільки людей, а й себе, зокрема, від загрози неконтрольованого імпортозаміщення», – сказав Тарасов.

Він вважає, що без участі держави це питання не вирішиться.

Зокрема, у межах наявної системи держпідтримки можна  виділити окремий напрям – дотацію на вирощування 1 га буряків.

Цей уряд повинен розробити, а варіанти можуть бути різні. Наприклад, можна прив'язатися до гектару вирощування буряка, або ж до тонні виробленого цукру. Тут головне – бажання змінити ситуацію і зберегти галузь. Поки такого бажання немає. Якщо ви пам'ятаєте, то за радянських часів Україна виробляла 6 млн т цукру і експортувала його в Росію, Казахстан, Узбекистан. Зараз ситуація інша. Україні необхідно для внутрішнього споживання трохи більше мільйона тонн цукру, заводів залишилося дуже мало. Скільки реально виробляється цукру –  1,1-1,2 млн т – ніхто не знає, тому що немає нормальної статистики. Треба також розуміти, скільки потрібно заводів, що робити з тими заводами, що не впишуться в цей план перезавантаження, – наголосив засновник засновник агрохолдингу I&U Group.

Сергій Тарасов каже, що якщо цукровий завод помре без підтримки, то потрібно розвивати інший напрямок.

Бізнес не може нести на собі довго ось ці збитки і вирішувати соціальні проблеми. Це не завдання бізнесу. Невигідно – закрили. А далі що? Потрібно замінити чимось іншим. Над цим ми і працюємо. І ще € 70-80 млн в рамках цього семирічного проєкту якраз і будуть спрямовані на відкриття паралельного виробництва, здатного швидко перепрофілюватися, якщо цукрова промисловість скулиться до мінімуму, – наголосив Тарасов.

Нагадаємо, що виробництво цукру в 2020/2021 маркетинговому році прогнозується на рівні 1,2-1,3 млн т, що на 15% менше, ніж попереднього року.